Over Mirjan Hijink

 

Het schrijven van mijn eigen biografie over 'niemand'

 

Het menselijk gedrag is een fascinatie die ik al vanaf mijn vroege jeugd heb. Wat maakt dat ik ben wie ik ben en wat maakt dat de ander is wie hij is? Waarom doe ik wat ik doe? Deze en vele andere vragen kwamen in mijn leven dagelijks voorbij. Het was altijd druk in mijn hoofd. Voelen - in mijn lichaam zijn - kende ik niet. Een vraagstuk dat pas veel later voorbij kwam, is hoe ik mijn eigen plek in het leven en de wereld kan innemen. Rond mijn 40ste realiseerde ik mij dat ik geen enkele rol had in mijn eigen leven, niet eens die van figurant. Het voelde alsof ik mijn eigen biografie aan het schrijven was over niemand. 

 

'Kom maar bij mij, dan komt het goed!'

 

De meest belangrijke rol in mijn leven was die van (mantel)zorger. 'Kom maar bij mij, dan komt alles goed!' was mijn imprint. Ik liep voornamelijk op andermans voeten. Dat deed ik zowel binnen mijn familie, bij vrienden en kennissen als in mijn werk als sociaal professional. Ik was ervan overtuigd dat ik de ander gelukkig kon maken. De magische liefde - vanuit de kindillusie - was leidend. Ik nam zoveel aapjes op mijn schouders dat ik het niet meer kon dragen. Na twee keer een burnout te hebben gehad, weet ik inmiddels dat ik de lasten van de ander sowieso niet dragen kan. Daarmee ontneem ik zowel mezelf als de ander de eigen kracht en waardigheid. 

 

Van levensles naar levenstaak

 

Naast mijn rol als (jonge) mantelzorger en moeder van twee kinderen ben ik twintig jaar werkzaam geweest in het sociale domein. Mijn ervaring in (informele) zorg, welzijn, onderwijs en overheid gecombineerd met mijn persoonlijke levenslessen, mijn fascinatie voor het menselijk gedrag en systemisch werk en mindfulness, hebben mij geinspireerd tot het oprichten van Buro Systemisch Bewustzijn. Mijn wens om naast reiziger ook gids te kunnen zijn, komt hiermee tot uiting. Hiervoor wil ik mijn gidsen Ingrid Dykstra, Marianne Brijan, Mincka van Houten, Johan de Jong en Elmer Hendrix bedanken. Dankbaar voel ik me dat ik met hen - als gids - mee op reis mocht.

 

Plekbewustzijn

 

Systemisch bewustzijn heeft mij ten diepste veranderd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik leef, werk en zorg vanuit mijn eigen plek. Ik maak mezelf niet meer groter of kleiner dan ik ben. Ik ben en dat is precies goedIk leef nog steeds met een open en nieuwsgierige blik naar de wereld. Ik kijk nu echter met totaal andere ogen en ervaar het leven als meer intens. Voor mij is het leven een doorlopende reis in een landschap vol pieken en dalen. Die dalen ken ik goed en ik weet nu ook dat na regen weer zonneschijn komt. Het gaat erom dat je ook de regen kunt aannemen, want nat worden hoort er nou eenmaal bij. Als alles er mag zijn, als het 'waar' mag zijn en wordt ingesloten, wordt overleven (be)leven. Ik leef nu vanuit een natuurlijke stroom en zou niet meer anders willen!

 

Leven met de stroom mee!

 

Leven en zorgen vanuit een natuurlijke stroom gun ik iedere (verzorg)ouder, mantelzorger, kind, jongere en sociaal professional. Als het jou als (verzorg)ouder, mantelzorger of sociaal professional goed gaat, kan het de mensen voor wie je zorgt, die je begeleidt of doceert ook goed gaan. Precies zoals het leven bedoeld is. Dat is leven met de stroom mee!