Over Mirjan Hijink

 

Het menselijk gedrag is een fascinatie die ik al vanaf mijn vroege jeugd heb. Wat maakt dat ik ben wie ik ben en dat de ander is wie hij is? Waarom maken mensen ruzie en bestaat er oorlog? Wat maakt dat mensen vreemd op elkaar reageren? Deze en vele andere vragen kwamen in mijn leven dagelijks voorbij. Het was altijd druk in mijn hoofd. Voelen kende ik niet. Een vraagstuk dat pas veel later voorbij kwam, is hoe ik mijn eigen plek in het leven en de wereld kan innemen. Rond mijn 40ste realiseerde ik mij dat ik geen enkele rol had in mijn eigen leven, niet eens die van figurant. Het voelde alsof ik mijn eigen biografie aan het schrijven was over niemand. 

 

Kom maar bij mij, dan komt het goed!

De meest belangrijke rol in mijn leven was die van (mantel)zorger. 'Kom maar bij mij, dan komt alles goed!' was mijn imprint. Ik liep voornamelijk op andermans voeten. Dat deed ik zowel binnen mijn familie, bij vrienden en kennissen als in mijn werk, zowel als operationeel medewerker als in mijn rol als leidinggevende. Ik was ervan overtuigd dat ik de ander gelukkig kon maken. De magische liefde was leidend. Ik nam zoveel aapjes op mijn schouders dat ik het niet meer kon dragen. Na twee keer een burnout te hebben gehad, weet ik inmiddels dat ik de lasten van de ander sowieso niet dragen kan. Daarmee ontneem ik zowel mezelf als de ander de eigen kracht en waardigheid. 

 

Van levensles naar levenstaak

Naast mijn rollen als (jonge) mantelzorger, partner en moeder van twee kinderen ben ik ruim twintig jaar - strategisch, tactisch en operationeel - werkzaam geweest op het snijvlak van mens en werk en in het brede sociale domein. Mijn ervaring in werk & inkomen, recruitment, re-integratie, onderwijs, (informele) zorg, welzijn en overheid gecombineerd met mijn persoonlijke levenslessen, mijn fascinatie voor intermenselijk gedrag, sociaal-maatschappelijke vraagstukken, Systemisch werk, Mindfulness en Antropologie hebben mij geinspireerd tot het oprichten van Buro Systemisch Bewustzijn. 

 

Plekbewustzijn

Systemisch bewustzijn heeft mij ten diepste veranderd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik leef, werk en zorg vanuit mijn eigen plek. Ik maak mezelf niet meer groter of kleiner dan ik ben. Ik ben en dat is precies goedIk leef nog steeds met een open en nieuwsgierige blik naar de wereld. Ik kijk nu echter met totaal andere ogen en ervaar het leven als meer intens. Voor mij is het leven een doorlopende reis in een landschap vol pieken en dalen. Die dalen ken ik goed en ik weet nu ook dat na regen weer zonneschijn komt. Het gaat erom dat je ook de regen kunt aannemen, want nat worden hoort er nou eenmaal bij. Ik leef nu vanuit een natuurlijke stroom, voluit en bezield, en zou niet meer anders willen.

 

Leven met stroom mee!

Leven, werken en mantelzorgen vanuit een natuurlijke stroom gun ik iedereen. Als het jou als mens, professional, leidinggevende en/of mantelzorger goed gaat, kan het de mensen voor wie je je inzet ook goed gaan. Precies zoals het leven bedoeld is. Dat is leven met stroom mee, danwel moeiteloos leven, werken en mantelzorgen!