moeiteloos opvoeden 

Wat heeft het gedrag van jouw kind je te vertellen?

 

Het is alsof je kind niet echt aanwezig is. Wat je ook doet of zegt, het lijkt niet echt binnen te komen. Of je kind laat al op jonge leeftijd volwassen gedrag zien, alsof het zich groter maakt dan het is. En dan het brutale en/of bozige gedrag of voortdurende onrust. 'Lastig' gedrag dat onverklaarbaar is. Soms voel je je radeloos. Je hebt al hulp gezocht, maar echte veranderingen zijn nog niet zichtbaar. Het lijkt alsof het niet kan veranderen...

 

Individuele systemische coaching

'Als je je stenen op je pad niet opruimt, struikelen je kinderen er over.'

En dan... verlies je je geduld, sta je opeens te schreeuwen tegen je kind of erger je je aan het gedrag. Je voelt je machteloos. Het valt je niet mee om je kind(eren) op te voeden. Je zou willen dat je meer geduld had, meer liefdevol zou kunnen reageren of tenminste oprecht zou kunnen luisteren. Het loopt niet zoals je zou willen, dit is niet zoals je je het ouderschap had voorgesteld. 

Het onbewuste zichtbaar maken, ofwel je bewustzijn vergroten, is wat we tijdens een coachingssessie doen. Samen kijken we naar de oorspong van jouw gedrag en/of het gedrag van je kind. Als het tot dan toe onzichtbare zichtbaar wordt, gebeurt er iets in je lijf. Van onderbewustzijn naar bewustzijn is essentieel om uiteindelijk te kunnen leven vanuit je eigen plek. En als jij leeft vanuit je eigen plek als ouder, kan ook je kind zijn/haar eigen plek innemen. Als je als ouder steving je ouderrol inneemt, kan je kind gewoon - ontspannen - kind zijn.

Hoe ziet een systemische coachingssessie eruit?

We gaan kort met elkaar in gesprek over dat waar je als ouder in dit moment tegenaan loopt. Mogelijk maken we een genogram - een soort familiestamboom - om systemisch te kunnen kijken naar de oorsprong van het gedrag, naar de invloed van jouw (familie)geschiedenis hierop. Om naar de oorsprong te kunnen gaan, doen we een gezinsopstelling. Dit doen we zonder aanwezigheid van het kind. We werken met vloerankers en/of tafelopstellingen. 

Alleen zichtbaar maken is vaak niet voldoende om de stenen op je pad op te ruimen. Dat wat zichtbaar is geworden, mag worden aangekeken en aangenomen. Als het echt 'waar' mag zijn, als het licht erop mag schijnen, zal het 'oplossen'. Het zal jou en/of je kind los laten. Je zult verandering ervaren in je hoofd en lijf. Echt groeien en ontwikkelen gaat tenslotte niet via het hoofd, maar via het lichaam. En als jij verandert, verandert je kind mee. 

Praktische informatie

Voor wie? Voor (verzorg)ouders die verlangen naar meer rust in het gezin

Tijdsduur: max. 90 minuten 

Waar: Cultuurcentrum Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 Winterswijk, op locatie en online (Zoom)

Door wie: Mirjan Hijink

Kosten: € 121,- (incl. 21% BTW)

Aanmelden en/of vragen: telefonisch, per email of contactformulier