SYSTEMISCH BEWUSTZIJN IN MANTELZORGONDERSTEUNING


donderdag 14 april

Systemisch bewustzijn in mantelzorgondersteuning

Inhoud en data

Donderdag 14 april en 28 april 2022 van 9.30 tot 17.00 uur

 

In het begeleiden van (jonge) mantelzorgers neem je jezelf als mens en als professional binnen het (informele) zorgsysteem mee. Welke plek jij inneemt in jouw leven, werk en het zorgen voor anderen is bepalend voor de plek die je inneemt in de begeleiding van (jonge) mantelzorgers binnen de context van de informele zorg. Je kunt de ander alleen begeleiden langs plekken waar je zelf bent geweest. Je eigen ervaring als mantelzorger neem je hierin uiteraard mee. Vanuit welke plek zorg jij voor de ander? En wat is jouw instinctieve beweging in het zorgen? Welke overlevingsstrategieën (her)ken je bij jezelf en de ander? We gaan systemisch kijken naar het thema mantelzorg en werken binnen de relatiedriehoek mantelzorger-hulpvrager-formele hulpverlener. 

 

Als we stoppen met praten, komen we in contact met wat er werkelijk is.

 

Systemisch werk gaat over sociale systemen, over (ver)bindingen, dynamieken tussen mensen, over hoe jij je verhoudt in relatie tot de ander. Het gaat over het zien van het groter geheel, de onderstroom en hoe ons gedrag hierdoor wordt beinvloed. Systemisch bewustzijn geeft inzicht in het ontstaan van onbewuste gedragspatronen. Als je door een systemische bril kijkt, zul je met andere ogen naar de wereld, het leven en gedrag kijken. Je gaat waarnemen met een zuivere, heldere blik. Je leert bovendien de signalen van je lichaam te gebruiken als informatie en vor het creëren van een holding space in het werken met individuen en groepen.

 

Doelgroep en niveau van de training

De training is bedoeld voor mantelzorgondersteuners met hbo werk- en denkniveau. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij bereid zijn tot het reflecteren op het eigen gedrag en het handelen in de rol van mantelzorgondersteuner binnen de beroepsmatige context.

 

Werkvormen

De training bestaat - naast theoretische uitleg - uit systemische oefeningen, inquirys, tafelopstellingen en (kleine) opstellingen met representanten en vloerankers. De oefeningen vinden plaats in tweetallen en in kleine groepjes. Ook zal er plenair worden gewerkt. Het is een ervaringsgerichte training op identiteitsniveau.

 

Thema’s

Systemische wetmatigheden en dynamieken, ‘magische, aangeboden en dienende plek’, werking van het geweten, loyaliteit, parentificatie, grenzen, triangulatie, projectie en overdracht.

 

Studiebelasting en certificering

De training bestaat uit twee lesdagen van 6 effectieve uren. Voor aanvang van de training krijg je de literatuur toegestuurd. Het lezen van de literatuur is niet verplicht. Het is aan te raden als basis voor deze verdiepende training. Er vindt geen examinering plaats. Na deelname aan beide trainingsdagen ontvang je het certificaat 'Systemisch bewustzijn in mantelzorgondersteuning.'

 

Locatie

Cultureel Centrum Den Diek

Dijkstraat 30, 7131 DP Lichtenvoorde (Achterhoek)

Parkeren is gratis. Met OV bereikbaar; uitstappen in Lichtenvoorde-Groenlo.

Je wordt opgehaald en naar de locatie gebracht.

 

Na inschrijving ontvang je een inschrijfformulier, de factsheet van de training en factuur met bijgevoegd de Algemene Voorwaarden.

 
   « trainingen overzicht