sociaal werk coaching team en individu 

Persoonlijk en professioneel leiderschap & teamontwikkeling voor sociaal professionals en (sociale) teams

 

Teamontwikkeling

Naast individuele (leiderschaps)coaching is Buro Systemisch Bewustzijn inzetbaar bij leercirkels, intervisie en teamcoaching; bij teamvorming, start-up en gedoe. Bij hardnekkige patronen gaan we 'uitzoomen', kijken naar het grotere geheel en de dynamieken die spelen in de onderstroom van het team, de projectgroep en/of de (netwerk)organisatie. Waar is herhalend gedrag 'het antwoord op' of 'de oplossing voor'? Wat wordt er niet gezien? Als het ontzichtbare zichtbaar wordt, als de blokkades boven water zijn gehaald, kan het (team)potentieel stromen. 

De kwaliteit van de verbinding(en) is essentieel voor samenwerken in (netwerk)organisaties en teams. Een professional werkzaam vanuit een sociaal team, projectgroep of netwerkorganisatie maakt daarnaast ook nog deel uit van andere 'sociale systemen'. Hoe verhouden deze systemen zich tot elkaar, tot het sociaal-maatschappelijke en/of politiek-bestuurlijke speelveld en wat is de invloed hiervan op het functioneren van zowel het individu als het team? Systemisch kijken levert vaak 'nieuwe/andere' informatie en oplossingsrichtingen op, waardoor er (weer) beweging kan ontstaan. Voor meer informatie en/of interesse>

 

Coaching sociaal professional en leidinggevende

In je rol als sociaal professional of leidinggevende zet je je graag in voor anderen. Je luistert, biedt hulp, geeft (bege)leiding of doceert. De ander staat centraal. Soms loop je jezelf voorbij. Je eigen welbevinden vind je minder belangrijk dan dat van de ander of de organisatie. 'Niet lullen maar poetsen,' zou jouw credo kunnen zijn. 'Hup, nog een paar aapjes erbij op jouw schouders.' Jij draagt het allemaal. 'Kom maar bij mij.' Je bent een geboren zorgverlener of leidinggevende en je geeft niet op. Je moet je wel heel beroerd voelen, wil je je ziek melden. Een burnout ligt op de loer, maar daar denk jij zeker niet aan. Dat gebeurt jou niet. Of... misschien is het je al eens of meerdere malen gebeurt. Je blijft het echter lastig vinden om jezelf te begrenzen. 

 

Je lichaam is je belangrijkste instrument.

 

Als je je herkent in bovenstaande en aanverwante thema's zou systemische (leiderschaps)coaching helpend kunnen zijn. In je rol als sociaal professional of leidinggevende neem je jezelf mee. Voor alles ben je mens. Dat is waar het begint. De relatie dient de taak. Het is dus van belang om vanuit het contact met jezelf in contact te kunnen zijn met de ander. Om in contact te kunnen zijn met jezelf, moet je je lichaam bewonen. Hoe je er bent is essentieel om je eigen plek te ervaren. Als je leeft en werkt vanuit je eigen plek/positie, kun je ook begeleiden en leidinggeven vanuit een passende plek/positie. Dan sta je zelf achter het stuur van je eigen leven en leef en werk je vanuit je eigen potentieel; stevig in verbinding met jezelf en anderen. 

 

Hoe ziet een systemische coachingssessie eruit?

We gaan kort met elkaar in gesprek om - het verlangen achter - je vraag of probleem helder te krijgen. Mogelijk maken we ook een genogram om systemisch te kunnen kijken en werken. We kijken naar de invloed van jouw systeem van herkomst op jouw gedrag in het hier en nu. We kijken naar wat er zich in het nu herhaalt van toen en/of waar jouw gedrag mogelijk een antwoord op is. Dit doen we door te werken met systemische oefeningen, vloerankers en/of tafelopstellingen. Bewustzijn van je binnenwereld zorgt voor een beter bewustzijn van je buitenwereld, zodat je steviger staat in je rol als sociaal professional of leidinggevende. 

 

Praktische informatie

Voor wie? Voor sociaal professionals die belemmerende patronen vanuit de bron willen aanpakken

Tijdsduur: max. 90 minuten 

Waar: incompany, op locatie - ook buiten - en online (Zoom)

Door wie: Mirjan Hijink

Kosten: € 150,- 

Aanmelden en/of vragen: telefonisch, per email of contactformulier