opvoeden en ouderschap

Wat heeft het gedrag van jouw kind jou te vertellen?

 

En dan... sta je opeens te schreeuwen tegen je kind. Het lijkt alsof je wordt bewogen door iets groters, door iets wat niet van jou is. Je wilt het niet en toch gebeurt het, niet af en toe, maar regelmatig. Het valt je niet mee om je kinderen op te voeden. Telkens is er wel weer wat. Je zou willen dat je meer geduld had, meer liefdevol zou kunnen reageren of tenminste oprecht zou kunnen luisteren naar je kind. Dit is niet zoals je je het ouderschap van te voren had voorgesteld. 

 

Waar is het gedrag van je kind een oplossing voor?

 

Het is alsof je kind er niet helemaal bij is met zijn gedachten, alsof het zich op een andere planeet bevindt. Wat je ook doet of zegt, het lijkt niet echt binnen te komen. Of je kind laat al op jonge leeftijd volwassen gedrag zien, alsof het zich groter maakt dan het is. En dan het vreemde gedrag, keer op keer. 'Lastig' gedrag dat onverklaarbaar is. Soms voel je je radeloos. Je hebt al hulp gezocht, maar echte veranderingen zijn nog niet zichtbaar. Het lijkt alsof het niet kan veranderen...

 

Als je je stenen op je pad niet opruimt, struikelen je kinderen er over.

 

Het onbewuste zichtbaar maken, ofwel je bewustzijn vergroten, is wat we tijdens een coachingssessie doen. Samen kijken we naar de oorspong van jouw gedrag en/of het gedrag van je kind. Als het tot dan toe onzichtbare - het onbewuste - zichtbaar wordt, als de feiten zich tonen, gebeurt er iets in je lijf. Van onderbewustzijn naar bewustzijn is essentieel om uiteindelijk te kunnen leven vanuit je eigen plek en potentieel. En als jij leeft vanuit je eigen plek, kan ook je kind zijn eigen plek innemen. Als je als ouder steving je ouderrol inneemt, kan je kind gewoon - ontspannen - kind zijn.

 

Hoe ziet een systemische coachingssessie eruit?

We gaan kort met elkaar in gesprek over dat waar je als ouder in dit moment tegenaan loopt. Het gaat over jouw gedrag en/of dat van je kind. Mogelijk maken we een genogram - een soort familiestamboom - om systemisch te kunnen kijken naar de oorsprong van het gedrag, naar de invloed van jouw (familie)geschiedenis hierop. Om naar de oorsprong te kunnen gaan, doen we een indivuele (opvoed)opstelling. We werken met vloerankers en/of tafelopstellingen. Een systemische coachingssessie en individuele opstelling gaat voorbij de woorden. 

 

Lichaamsbewustzijn. Als we stoppen met praten, komen we in contact met wat er werkelijk is.

 

Alleen zichtbaar maken is vaak niet voldoende om de stenen op je pad op te ruimen. Dat wat zichtbaar is geworden, mag worden aangekeken en aangenomen. Als het echt 'waar' mag zijn, als het licht erop mag schijnen, zal het 'oplossen'. Het zal jou en/of je kind los laten. Je zult verandering ervaren in je hoofd en lijf. Echt groeien en ontwikkelen gaat tenslotte niet via het hoofd, maar via het lichaam. En als jij verandert, verandert je kind mee. 

 

Praktische informatie

Voor wie? Voor (verzorg)ouders die verlangen naar meer rust in het gezin

Tijdsduur: max. 90 minuten 

Waar: Cultuurcentrum Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 Winterswijk en online (Zoom)

Door wie: Mirjan Hijink

Kosten: € 100,- 

Aanmelden en/of vragen: telefonisch, per email of contactformulier