mantelzorg coaching 

Als je veel voor anderen zorgt en voor jezelf zorgen lastig vindt

 

Als je structureel en langdurig voor een ander - vanuit de persoonlijke relatie - zorgt, ben je (jonge) mantelzorger. Mogelijk doe je dit al vanaf jonge leeftijd en weet je niet eens hoe het is om niet te zorgen. Het kan zijn dat het geleidelijk is ontstaan, maar ook dat je opeens mantelzorger bent geworden. De ander staat (meer) centraal en dus is er minder ruimte voor jezelf en je eigen ontwikkeling. Je bent bovendien niet (meer) gewoon partner, ouder of (klein)kind. Wat betekent dit voor jouw plek in het leven en in het zorg(en)? Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Dit kan alleen als je je eigen plek inneemt.

 

Als je op de voeten van de ander loopt, vergeet je waar je eigen voeten zijn.

 

Zeg je (bijna) altijd 'ja'? Voel je je schuldig als je een keer 'nee' zegt? Blijft dat schuldgevoel maar aan je knagen? Schaam je je voor je eigen behoeftes? Loop je al voordat er een vraag is gesteld? Neem je meer op je schouders dan je kan dragen? Ben je goed in geven, maar is ontvangen lastig voor je? Heb je het gevoel dat je niet je eigen leven leeft, dat je niet (meer) weet wie je zelf bent en wat je zelf wil in je eigen leven? Is het leven vaak overleven voor je? Als deze en/of andere soortgelijke thema's spelen, is het tijd om te ontdekken wie jij bent - los van het zorgen voor anderen - en wat jij wil. 

 

Verandering begint in stilstand

 

Veel mantelzorgers leven en zorgen vanuit een overlevingsstrategie. Ze gaan maar door en staan er vaak nauwelijks bij stil wat het zorgen met hen doet. Zij zetten zichzelf op de laatste plaats en in sommige gevallen zien ze zichzelf niet eens (meer). Mogelijk is dit ook herkenbaar voor jou. Als mantelzorger is het belangrijk om je lichaam goed te bewonen. Wat neem ik gewaar? Waar sta ik en waar staat de ander? Zelfgrenzen zijn belangrijk omdat je anders vervaagd met de ander en geen eigen 'ik' beleefd. Lichaamsbewustzijn vormt de basis in de coaching. Eerst er zijn, jezelf voelen/ervaren. Je lichaam leren bewonen kan pas als je tot stilstand komt. Vanuit stilte jezelf ont-dekken, dat is waar het begint.

 

Je komt meer tot leven als je bewustzijn wordt vergroot!

 

Samen kijken we naar de oorspong van de thema's die steeds voorbij blijven komen in jouw leven en in je rol als mantelzorger. Wat maakt dat je jezelf niet kunt begrenzen? Wat maakt dat je je schuldig voelt of je schaamt voor je eigen behoeftes? Als de oorsprong van dit gedrag zichtbaar wordt, gebeurt er iets in je lijf. Bewustzijn hierop is essentieel om uiteindelijk te kunnen leven vanuit je eigen plek en potentieel. En als jij leeft vanuit je eigen plek, kun je ook zorgen vanuit je eigen plek. Zorgen vanuit je eigen plek maakt het zorgen vele malen lichter. Je staat achter het stuur van je eigen leven en zorgt onder jouw voorwaarden.  

 

Hoe ziet een coachingssessie eruit?

 

We gaan kort met elkaar in gesprek om licht te laten schijnen op jouw rol als mantelzorger en jouw plek in jouw leven. Om zicht te krijgen op de oorsprong van jouw gedragspatronen werken we ook achterwaarts. Wat uit het verleden moet nog worden aangekeken? Mogelijk maken we een genogram - een soort familiestamboom - om systemisch te kunnen werken. We kijken naar de invloed van jouw (familie)geschiedenis op jouw (zorg)gedrag in het hier en nu. Dit doen we door te werken met systemische (lichaams)oefeningen, vloerankers en/of tafelopstellingen.

 

Praktische informatie

 

Wanneer: op de vrijdag

Tijdsduur: max. 75 minuten 

Waar: Cultuurcentrum Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 Winterswijk

Door wie: Mirjan Hijink

Kosten: EUR 100,- excl. (21%) BTW

Aanmelden en/of vragen: telefonisch, per email of contactformulier